Wednesday, March 26, 2014

ការធ្វើម្ហូបអាហារខ្មែរ




ម្ហូបខ្មែរ គឺជាផ្នែកមួយ នៃ អត្តសញ្ញាណ ជាតិ ដ៏សំខាន់ ដែលឆ្លុះបញ្ចាំងពី វិធី នៃជីវិត គំនិត និង ចិត្ត របស់ប្រជាជនកម្ពុជា ដែលត្រូវបាន លាក់នៅក្នុង រសជាតិនៃ ការប្រើប្រាស់នៃ ចាន សាច់ និងអាហារ ផ្អែម នេះ។ ប្រទេសកម្ពុជាបាន សម្បូរបែប នៅក្នុងពពួកនៃ រុក្ខជាតិនិង ដំណាំ ចាប់តាំងពី សម័យបុរាណ មួយ ដើម្បីឱ្យ យើងអាច ចំអិន ជាច្រើន ប្រភេទ អាហារដែល សមរម្យសម្រាប់ ក្រុមនីមួយ របស់មនុស្ស ផ្សេងគ្នា។ម្ហូបអាហារ គឺជាផ្នែកមួយ នៃ តម្រូវការមូលដ្ឋាន របស់យើង។ យើងមិន អាចរស់នៅ ដោយគ្មាន វាបាន។ អាហារដែល ផ្តល់ឱ្យយើងនូវ ថាមពលសម្រាប់ អ្វីគ្រប់យ៉ាងដែល យើងបាន ធ្វើ ការដើរ ការ និយាយ  ធ្វើការ លេង  ការអាន និងសូម្បីតែ ការគិត និងការ ដកដង្ហើម។ ម្ហូបអាហារ ក៏ផ្តល់ ថាមពល សម្រាប់ សរសៃប្រសាទ របស់យើង សាច់ដុំ បេះដូង កូនកណ្តុរ ហើយថា ត្រូវ ទៅធ្វើការ។ លើសពីនេះទៀត អាហារ ផ្គត់ផ្គង់ សារធាតុ ផ្គត់ផ្គង់ ទៅ សាកសព របស់យើង តម្រូវឱ្យ ការកសាង និងជួសជុល ជាលិកា និង ដើម្បីគ្រប់គ្រង សរីរាង្គ និងប្រព័ន្ធ រាងកាយ ។ រឿងគ្រប់យ៉ាង ដែលរស់នៅ ត្រូវមាន អាហារដើម្បី រស់នៅ។ រុក្ខជាតិ ពណ៌បៃតង ប្រើ ថាមពលនៃ ពន្លឺព្រះអាទិត្យ ដើម្បីធ្វើឱ្យ ម្ហូបអាហានៃ កាបូនឌីអុកស៊ីត ( ឧស្ម័ននៅក្នុង ខ្យល់ មួយ) និងទឹក និងសារធាតុ ផ្សេងទៀត ពី ដី។ រឿង ដែលរស់ អាស្រ័យលើ ស្បៀងអាហារ ផ្សេងទៀត ដែលធ្វើឡើងដោយ រុក្ខជាតិ បៃតង។ ម្ហូបអាហារដែលមនុស្ស និងសត្វ ផ្សេងទៀតដែល បរិភោគ មក ផាករេចីន ពីរុក្ខជាតិ ឬពី សត្វដែល បរិភោគ រុក្ខជាតិ។ម្ហូបអាហារ ធ្វើច្រើនជាងការ ជួយរក្សា យើង រស់ ដ៏រឹងមាំ និងមានសុខភាពល្អ ។ វាក៏ បានបន្ថែមទៀតថា ខ្ញុំមានសេចក្តីរីករាយ ក្នុងការ រស់នៅ ។ យើង រីករាយនឹង រសជាតិ ក្លិន ពណ៌ និង វាយនភាពនៃ អាហារ ។ យើងអបអរ ឱកាស ពិសេស ជាមួយអាហារ សំណព្វ និងបរិភោគ ។ បន្លែ សំណព្វ រួមមាន សណ្តែក  ស្ព  ការ៉ុត  បន្លេម្យ៉ាង  សាឡាត់  ខ្ទឹម ដំឡូង និងពោត ផ្អែម ។ បន្លែ ត្រូវបានគេបរិភោគ ជាទូទៅ ក្នុងអំឡុងពេល ជាផ្នែកមួយ ដ៏សំខាន់នៃ អាហារ មួយ។ ពួកគេ អាចត្រូវបាន បម្រើការ វត្ថុធាតុដើម នៅក្នុង បន្លែ មួយ ចម្អិន និង បានបំរើការជាមួយ ទឹកជ្រលក់ ឬ ស៊ុប បានលៀតផង។

0 comments:

Post a Comment